Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella perusterveydenhuolto kaipaa lisää koulutusta päihdeongelmien kohtaamiseen.
Jaana Niskanen Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta kertoo, että ammattilaiset osaavat jo ottaa päihdeasiat kohtalaisen hyvin puheeksi, mutta hoitoonohjaamisen käytännöt on vielä joltain osin hakusessa.
– Kun päihdeasia on otettu puheeksi, niin siinä vaiheessa pitäisi tietää miten toimia. Työpaikoilla pitää tietää, mihin asiakkaita ohjataan ja minkälainen hoitopolku asiakkaalle muodostuu, Niskanen toteaa.
Verkkokurssista apua?
Niskasen mukaan on tärkeää, että työpaikoilla käytännöt ovat selvillä ja tiedetään, kuinka päihdeasioissa toimitaan.
– Puheeksi uskalletaan ja osataan ottaa, mutta ehkä ne prosessit ovat hieman epäselviä työntekijöiden keskuudessa. Mietitään, mitä sitten tapahtuu, kun olen ottanut asian puheeksi, Niskanen kuvaa.
Keminmaassa järjestettiin tiistaina päihdekoulutus, jossa Niskanen oli esittelemässä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille puheeksiottamisen verkkokurssia. Kurssin sisällön on laatinut A-klinikkasäätiö. Tärkeintä on kehittää vuorovaikutustaitoja.
– Tässä kurssilla käydään läpi ratkaisukeskeisiä ajatusmalleja ja puheeksiottoa työntekijänä. Lisäksi tässä opastetaan motivoivan haastattelun käyttöä ja annetaan aivan peruskysymyksiä ja perustyökaluja, Niskala listaa.