– Useasti ihmiset aloittavat puhelun kysymällä, että soittivatkohan he oikeaan paikkaan, kertoo apulaisosastonhoitja Päivi Vahtola Keroputaan poliklinikalta Torniosta.
Vaihtola vastaa aina, että soitit juuri oikeaan paikkaan. Sen jälkeen mietitään soittajan kanssa asiaan parasta mahdollista ratkaisua.
Vahtola vastaa työssään psykiatrian poliklinikan puhelinnumeroon, johon voi soittaa myös huolissaan olevat läheiset. Yksi tärkeä syy tarttua puhelimeen vaikka keskellä yötä ovat läheisen itsemurhapuheet.
Hätä ei katso kellonaikoja
Itsemurhaa miettivän ja siitä puhuvan hätään on hyvä reagoida. Vahtola neuvoo läheisiä ottamaan rohkeasti yhteyttä ammattilaisiin: nuoret voivat kääntyä esimerkiksi koulukuraattorin puoleen.
Aikuisille ensimmäinen yhteydenottopaikka voi olla mielenterveystoimisto. Myös psykiatrian poliklinikan numeroon voi ensimmäisenä askeleena soittaa ja Vahtola lupaa, ettei kukaan varmasti lyö luuria korvaan.
Psykiatrian poliklinikan osastonhoitaja Matti Puumala kertoo, että Keroputaan psykiatrian poliklinikan numeroon otetaan yleensä yhteyttä virka-aikojen ulkopuolella. Puumala mainitsee syiksi, että ongelmat yleensä tuntuvat kärjistyvän iltaisin sekä viikonlopun aikaan.
Vuorokauden ajalla ei ole väliä, kun pyytää psykiatrian poliklinikan päivystysnumerosta apua.
– Oikea aika ottaa meihin yhteyttä on pikkuisen liian aikaisin kuin taas liian myöhään, Puumala tiivistää. Hänen mielestään matala kynnys soittamisessa toimii paremmin.
Älä jätä yksin
Vahtola kertoo, että myös läheiset soittavat huolissaan useasti päivystysnumeroon. Siinä ei ole mitään hävettävää.
– Yleensä kun ihminen on hyvin masentunut ja itsetuhoinen, hän on niin loppu että tarvitsee läheisiä ja verkostoa, Vahtola kertoo.
Nyrkkisääntönä on, ettei ihmistä saa jättää yksin, vaikka tuntuisikin kiusalliselta puuttua toisen asioihin vahvalla kädellä.
Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse lähipiirin kantaa yksin. Puumala neuvoo huolenpidon riittävän, kun omat jaksamisen rajat tulevat vastaan. Itsetuhoisen ihmisen lähipiirin on myös mahdollista saada apua.
– Se joka apua kysyy, kyllä sitä hänelle annetaan, hän toteaa.
Vahtola jatkaa, että tällaisessa tilanteessa on hyvä pyrkiä käsittelemään tällaista asiaa myös lähipiirin kanssa, etteivät asiat jäisi ahdistamaan ja painamaan mieltä.
Maria Ruokojärvi / Yle