Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan Kemissä ilmoitettiin tammi-elokuussa 13,8 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohti. Vastaava luku oli Oulussa 4,4, Rovaniemellä 6,2, Torniossa 1,5 ja koko maassa 4,6.
Kaupungissa toivotaan, että varhainen puuttuminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen estävät ongelman edelleen pahenemisen. Terveydenhuollon johtaja Outi Kääriäinen sanoo, että hoitoon pääsy onnistuu.
– Jotenkin uskoisin, että tätä ei rahalla ratkaista. Toki se on apuna joissakin tietyissä kohteissa. Tarvitaan sitä meidän yhteistä tekemistä. Pitäisi miettiä, miten me saamme nuorille järkevää tekemistä. Tietysti myös huumevalistus kouluissa on tärkeää, Kääriäinen listaa.
Rötöstelyn takana pieni porukka
Mitään viisastenkiveä Kemissä ei tavoitella huumerikollisuuden kitkemiseksi. Syrjäytymisen ehkäiseminen on listan kärkipäässä. Etsivä Nuorisotyö jalkautuu nuorten elämään. Nuorisotyöntekijä Janne Aro pitää huumeista johtuvaa rötöstelyä pienen joukon tekosina.
– Me olemme arvioineet, että huumerikoksia tekee 30 - 40 henkilön porukka. Jos heidät lähetettäisiin vaikka lomalle jonnekin aurinkorannalle, täällä olisi hiljaista.
Aro uskoo, että jonkin verran Kemin luvuista voi laskea hyvän poliisityön piikkiin.
– Ne ovat kolikon kaksi puolta. Luvut kasvavat, kun poliisi tekee aktiivisesti työtään, Aro sanoo.
Tarjonta lisää käyttöä
Rikoskomisario Henri Tolonen Kemin poliisiasemalta kertoo, että huumausainetta on paljon tarjolla ja se näkyy huumausainerikosten lisääntymisenä, kuten tavanomaisina käyttörikoksina sekä huumaantuneena ajamisena.
– Huumausaineen käyttäjät pitäisi saada hoitoon. Kun aineiden käyttäjiä saadaan pois hoidon avulla markkinoilta, kysynnän vähentyessä markkinatkin hiipuvat, Tolonen sanoo.